Zeilen

Vanaf de leeftijd van 6 jaar kun je bij de watersportvereniging leren zeilen door het volgen van verschillende zeilcursussen voor de jeugd. Dit zodat je daarna zelfstandig via de watersportvereniging kunt zeilen op de Cattenbroekerplas in Woerden.

Jeugd zeilcursus

Onze vereniging beschikt over 6 Optimisten welke zijn aangeschaft in 2015. De Optimisten zijn typische éénpersoons jeugdzwaardboten, geschikt om de jeugd op een leuke manier kennis te laten maken met het zeilen. Wij organiseren zeilcursussen in deze bootjes voor de jeugd vanaf 6 jaar. Voorwaarde is wel dat je in bezit bent van een zwemdiploma A+B.

De Optimist is een ideale boot om de eerste stappen in het zeilen te maken. De boot is makkelijk te varen en onzinkbaar door zijn ingebouwde luchtkasten. De bootjes hebben een sprietzeil, steekzwaard en aangehangen roer. Ben je 6 jaar of ouder en fysiek sterk genoeg, dan ben je vast klaar om de strijd aan te gaan met de elementen, water en wind. De Optimist geeft je vaarplezier tot je er letterlijk uitgegroeid bent.

CWO Richtlijnen

Er wordt lesgegeven volgens de richtlijnen van het CWO (stichting Commissie Watersport Opleidingen), een overkoepelend orgaan gevormd door KNWV, Hiswa, Recron en ANWB. Het CWO-systeem kent vele diploma’s voor verschillende boottypen. In principe heeft elke discipline drie diploma’s. Diploma I geeft aan dat alle basisvaardigheden zijn geleerd. Diploma II betekent dat er onder normale omstandigheden zelfstandig gevaren kan worden. Diploma III wil zeggen dat men tot en met windkracht zes kan zorgen voor een veilige vaart voor schip en bemanning. Wij beperken ons (voorlopig) tot het lesgeven op het niveau van CWO I en II.

Het behalen van een diploma is een mooie doelstelling, echter als een cursist de opleiding verlaat terwijl deze nog niet aan alle eisen van het diploma heeft voldaan, dan wordt een vorderingenstaat meegegeven. Hierop staat aangegeven aan welke eisen in de cursus wel is voldaan, zodat bij een eventueel vervolg duidelijk is aan welke onder delen van het zeilen nog gewerkt moet worden.

Zeilcursussen

De vereniging geeft les in de Optimist op de volgende twee niveau´s:

1. Voor beginners: CWO Jeugdzeilen 1

Deze cursus omvat 6 lessen van ieder drie uur. Tijdens deze cursus zit je alleen in een Optimist, begeleid door een instructeur in een volgboot.
Begonnen wordt met wat theorie en behendigheidsspelletjes om met het bootje te leren omgaan. In en uitstappen, peddelen, sturen, vastmaken aan de steiger, eruit vallen en er weer inklimmen enz. De theorie, bootonderdelen, beginselen van het zeilen, knopen leggen, etc.. wordt op de wal gedaan aan de hand van modellen en voor- en nadoen. Op de laatste dag van de cursus wordt de balans opgemaakt door de instructeurs. Zij bepalen welke vaardigheden op de vorderingsstaat worden afgetekend en als aan alle eisen wordt voldaan krijgt je het diploma CWO Jeugdzeilen 1. De cursisten zijn dan bekend met de basisprincipes van het zeilen zoals: optuigen van de boot, zeilstanden, overstag gaan, aanleggen en afvaren, knopen en steken leggen.

2. Voortgezette cursus: CWO Jeugdzeilen 2

Na het behalen van je eerste diploma, kun je verder leren voor het diploma CWO Jeugdzeilen 2 (vervolg Optimist). Ook deze cursus omvat 6 lessen van ieder drie uur. De bedoeling van deze cursus is dat je de boot helemaal alleen kunt varen zonder dat iemand je helpt. Met matige tot harde wind kun je dan dus zelfstandig naar elke hoek van het meer varen! Je leert behalve de basisprincipes, zelfstandig af te varen en weer aan te leggen, alle bezeilde koersen te varen, opkruisen en afkruisen met gijpen en overstag gaan. Ook hier bepaalt de instructeur welke vaardigheden op de vorderingsstaat worden afgetekend en als aan alle eisen wordt voldaan krijgt je het diploma CWO Jeugdzeilen 2.

Investering

Deze onvergetelijke ervaring kost 180 Euro per cursus. Wij verzorgen al het materiaal, je hoeft alleen je zwembroek, je beste humeur en een handdoek mee te nemen. Ouders/begeleiders kunnen vanaf de wal goed zien welke vorderingen de cursisten maken en mogen de laatste dag alles van dichtbij komen bekijken vanaf de begeleidingsboot.
Voor de introductie zeilles is een lidmaatschap niet nodig, echter bij het volgen van een cursus wel. En dat heeft een groot voordeel: je kan dan namelijk – bij beschikbaarheid – het verenigingsmateriaal gebruiken en dus lekker oefenen!

Introductie zeilles

Bestemd voor: 6 jaar tot 15 jaar (goed zwemmen is een vereiste)
Duur: 90 minuten
Groepsgrootte: max 5 personen
Kosten per cursus (1 les) per persoon: 25,00 euro

Doel: Je leert in 90 minuten een aantal basisvaardigheden van het zeilen. Hierna kun je kiezen of je verder wilt gaan met zeillessen.

We starten vanaf april 2015. De agenda met cursusdata 2015 en de mogelijkheid tot inschrijving komen op de website.

Lijkt je dit wat? Wil je meer informatie of bericht zodra de cursus data bekend zijn? Stuur dan een mailtje naar zeilles@watersportwoerden.nl

Leeftijd

 • 7-12 jaar
 • 13-18 jaar

Plaats

 • Woerden

Individueel of teamsport

 • Individuele sport

Dagdeel

 • Ochtend
 • Middag
 • Avond
 • Weekend

Hoogte van de contributie

 • tot € 195
 • € 195 - € 300

Locatie

 • Buiten

Niveau

 • Recreatief

Categorie

 • Watersport

Vereniging

Watersportvereniging Woerden

Contactformulier

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.Zoek een sport

Zoek een sport op basis van je voorkeuren:

Leeftijd


Plaats


Toegankelijkheid


Individueel of teamsport


Dagdeel


Hoogte van de contributie


Locatie


Niveau


Categorie


annuleren

Declaratieregeling

Vormen de kosten een obstakel voor je om te gaan sporten? Dan kom je misschien in aanmerking voor een bijdrage uit het declaratiefonds

Joggen
Wielrennen